Οι εγκληματικές οργανώσεις παρέσυραν θύματα από την Γερμανία να επενδύσουν πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ σε πλαστές ιστοσελίδες επενδύσεων κρυπτογράφησης
Οι αρχές επιβολής του νόμου και οι δικαστικές αρχές από τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Γερμανία και τη Σερβία, με την υποστήριξη της Europol και της Eurojust, με την συμμετοχη της Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικου Εγκληματος, συνεργάστηκαν ενάντια σε ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκονται σε διαδικτυακές επενδυτικές απάτες. Αυτό το εγκληματικό δίκτυο, που περιλαμβάνει έναν αριθμό διαφορετικών εγκληματικών στοιχείων που λειτουργούσαν μέσω τηλεφωνικών κέντρων, παρέσυρε τα θύματα να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε πλαστά συστήματα κρυπτονομισμάτων. Η Europol δημιούργησε μια επιχειρησιακή ομάδα εργασίας για να υποστηρίξει τη διασυνοριακή έρευνα.
Κατα την διάρκεια της έρευνας προέκυψαν:
Οι κατασχέσεις περιλαμβάνουν 3 ηλεκτρονικά πορτοφόλια (Hardware wallets) με περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια σε κρυπτονομίσματα και περίπου 50.000 ευρώ σε μετρητά, 3 οχήματα, ηλεκτρονικό εξοπλισμό και εφεδρικά δεδομένα, καθώς επίσης και διάφορα έγγραφα.
Οι ύποπτοι χρησιμοποίησαν διαφημίσεις στα κοινωνικά δίκτυα για να παρασύρουν τα θύματα σε ιστότοπους που λειτουργούσαν κρυφά από τους εγκληματίες, οι οποίοι πρόσφεραν φαινομενικά εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες σε κρυπτονομίσματα. Τα θύματα, κυρίως από τη Γερμανία, θα επένδυαν πρώτα χαμηλά, τριψήφια ποσά. Οι ψεύτικες αυξήσεις τιμών που οδήγησαν σε υποτιθέμενα προσοδοφόρα κέρδη για τους επενδυτές τους έπεισαν στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν μεταφορές υψηλότερων ποσών. Επί του παρόντος, υπολογίζεται ότι η οικονομική ζημιά στα θύματα της Γερμανίας ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ, ενώ θύματα έχουν και άλλες χώρες όπως η Ελβετία, η Αυστραλία και ο Καναδάς. Η έρευνα δείχνει ότι ο αριθμός των περιπτώσεων που δεν έχουν αναφερθεί είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος. Αυτό θα σήμαινε ότι τα παράνομα κέρδη που δημιουργούνται από τις εγκληματικές ομάδες, με τουλάχιστον τέσσερα τηλεφωνικά κέντρα στην Ανατολική Ευρώπη, μπορεί να ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Η Europol υποστήριξε αυτήν την έρευνα από τον Ιούνιο του 2022 μετά από ένα αρχικό αίτημα της Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η Europol διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών, παρείχε αναλυτική υποστήριξη και συντόνισε επιχειρησιακές δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας δράσης, η Europol ανέπτυξε δύο εμπειρογνώμονες στη Βουλγαρία και τη Σερβία για να διασταυρώσουν τις επιχειρησιακές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο με τις βάσεις δεδομένων της Europol, προκειμένου να παράσχουν στοιχεία στους ερευνητές επιτόπου. Οι ειδικοί παρείχαν επίσης τεχνική εμπειρογνωμοσύνη για να καταστεί δυνατή η εξαγωγή πληροφοριών από κινητές συσκευές και υποδομές πληροφορικής.
Την ημέρα της δράσης, η Eurojust φιλοξένησε ένα συντονιστικό κέντρο για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών και την υποστήριξη της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων αρχών κατά τη διάρκεια των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων.