Ανανεωμένος Ιστότοπος βοηθά στην ανάκτηση κλειδωμένων αρχείων

Οι κυβερνοεπιθέσεις τύπου ransomware, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι διωκτικές αρχές κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος, στον Ευρωπαϊκό χώρο. Οι καταγγελίες για επιθέσεις εναντίον των ηλεκτρονικών υπολογιστών σε οργανισμούς, εταιρείες, αλλά και απλών πολιτών αυξάνονται σε επικίνδυνο βαθμό. Λόγω και της πανδημίας η εργασία από το σπίτι ή αλλού, αναγκάζει τους χρήστες να έχουν όλο και περισσότερες πληροφορίες αποθηκευμένες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους. 

Οι επιθέσεις εναντίον ηλεκτρονικών υπολογιστών με ένα κακόβουλο λογισμικό, το οποίο παρεμποδίζει τα θύματα, να έχουν πρόσβαση στο σύστημα του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή, κρυπτογραφώντας τα αρχεία τους. Οι εγκληματίες κλειδώνουν τα αρχεία και το σύστημα του ηλεκτρονικού υπολογιστή και ζητούν από τα θύματά τους, την καταβολή λύτρων για το ξεκλείδωμά του. Η διάδοση του κακόβουλου λογισμικού είναι πολύ εύκολη, καθώς μπορεί να διαδοθεί από μόνο του, μέσα από το διαδίκτυο και διάφορες μολυσμένες ιστοσελίδες.

Το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος αυτού, έθεσε σε κινητοποίηση τις ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες για αντιμετώπιση του. Ενώνοντας τις δυνάμεις και τις προσπάθειές τους, δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2016, ο ιστότοπος “No More Ransom” (www.nomoreransom.org), με σκοπό αφενός την ενημέρωση του κοινού για αυτή τη διαδικτυακή απειλή και αφετέρου την παροχή βοήθειας στα θύματα των επιθέσεων, να ανακτήσουν τα δεδομένα τους.

Ο εν λόγω ιστότοπος, αποτελεί μια πρωτοβουλία του High Tech Crime Unit, της Αστυνομίας της Ολλανδίας, του Ευρωπαϊκού Κέντρου για Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο της EUROPOL και δύο εταιρειών παροχής υπηρεσιών ψηφιακής ασφάλειας της Kaspersky Lab και της McAfee.

Σήμερα σηματοδοτείται η 5η ετήσια επέτειος της δημιουργίας του NoMoreRansom, μια πρωτοβουλία που έχει βοηθήσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια θύματα των ransomware να επανακτήσουν τα αρχεία τους χωρίς χρέωση. Μετά από την συνεργασία πέραν των 170 φορέων το εγκληματικό οικονομικό μοντέλο πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις τύπου ransomware έχει δεχτεί ένα σοβαρό χτύπημα αφού περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ αποτράπηκαν από του να καταλήξουν στα χέρια τους.  Το NoMoreRansom είναι η πρώτη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο είδος του στην οποία λαμβάνουν μέρος 46 αρχές επιβολής του νόμου, μεταξύ των οποίων είναι και η Αστυνομία Κύπρου, 5 Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες και 120 δημόσιες και ιδιωτικές οντότητες.

Με την σηματοδότηση πέντε χρόνων ζωής έχει δημιουργηθεί ένας ανανεωμένος ιστότοπος στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση (www.nomoreransom.org). Μοντέρνος σχεδιασμός και πιο φιλικός προς τον χρήστη ο νέος ιστότοπος προσφέρει πληροφορίες που αφορούν τις κυβερνοεπιθέσεις τύπου ransomware αλλά και συμβουλές αποτροπής τους. Με 14 νέα εργαλεία αποκρυπτογράφησης το 2021 ο ιστότοπος, ο οποίος είναι διαθέσιμος και στα ελληνικά,  προσφέρει 121 δωρεάν εργαλεία για αποκρυπτογράφηση αρχείων από 151 είδη κακόβουλου λογισμικού ransomware.

Οι καλύτερη λύση όμως στην αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων τύπου ransomware είναι η επιμελής πρόληψη. Οι χρήστες συμβουλεύονται να:

  • Κρατούν αντίγραφο ασφαλείας των σημαντικών δεδομένων (backup) σε ξεχωριστό μέσο αποθήκευσης δεδομένων. 
  • Να χρησιμοποιούν αξιόπιστα και ενημερωμένα προγράμματα antivirus
  • Να μην κατεβάζουν αρχεία από ύποπτες πηγές
  • Να μην ανοίγουν επισυναπτόμενα αρχεία ηλεκτρονική αλληλογραφίας από άγνωστους αποστολείς

Η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αστυνομίας Κύπρου συμμετέχει ενεργά στον τομέα πρόληψης και βρίσκεται στην διάθεση του κοινού για παροχή βοήθειας. Όπως αναφέρεται και στον ιστότοπο, «είναι πολύ πιο εύκολο να αποφευχθεί η απειλή, παρά να καταπολεμηθεί όταν επηρεαστεί το σύστημα». Γι’ αυτό κάθε χρήστης του διαδικτύου, θα πρέπει να ενημερώνεται και να λαμβάνει τα ενδεικνυόμενα προληπτικά μέτρα. Κάθε χρήστης, θα πρέπει να γνωρίζει επίσης, ότι σε περίπτωση που πέσει θύμα τέτοιων επιτήδειων, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καταβάλει τα λύτρα που ζητούνται, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που παρά την καταβολή των λύτρων, οι επιτήδειοι επανήλθαν ζητώντας περισσότερα χρήματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο χρήστης-θύμα, θα πρέπει να ενημερώνει άμεσα την Αστυνομία, είτε τηλεφωνικώς, είτε ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας καταχώρησης καταγγελιών για το ηλεκτρονικό έγκλημα (https://cybercrime.police.gov.cy/police/CyberCrime.nsf/subscribe_gr/subscribegr?OpenForm).