Διασώθηκαν έξι παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

Έξι παιδιά που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά διασώθηκαν στα πλαίσια άσκησης Task Force της Europol για την αναγνώριση θυμάτων

Έξι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών εντοπίστηκαν και διασώθηκαν ως αποτέλεσμα της 12ης Ομάδας Εργασίας για την Ταυτοποίηση Θυμάτων που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κυβερνοεγκλήματος (EC3) της Europol.

Μεταξύ 8 και 19 Μαΐου, περισσότεροι από 30 ειδικοί αναγνώρισης θυμάτων από όλο τον κόσμο ένωσαν τις δυνάμεις τους στα κεντρικά γραφεία της Europol και στο διαδίκτυο για να εντοπίσουν θύματα και δράστες που απεικονίζονται σε υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Αυτοί οι ειδικοί χτένισαν πάνω από 460 σετ εικόνων και αρχείων βίντεο που απεικονίζουν άγνωστα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, μερικά μόλις λίγων ημερών. Υποστηρίχθηκαν από ειδικούς της Europol και αναλυτές πληροφοριών στον τομέα της καταπολέμησης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών.

Αυτές οι προσπάθειες οδήγησαν στον εντοπισμό και τη διάσωση έξι παιδιών από την κακοποίηση, και στη σύλληψη ενός δράστη.

Επιπλέον, έχει περιοριστεί σε 236 περιπτώσεις η πιθανή χώρα παραγωγής υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη σε εθνικό επίπεδο για τον εντοπισμό περαιτέρω θυμάτων.

Οι ακόλουθες χώρες και συμμετείχαν σε αυτήν την έκδοση του VIDTF: Αυστραλία, Βέλγιο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Καναδάς, Κολομβία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ (HSI).

Την Κύπρο εκπροσώπησε μέλος του Δικανικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Δεδομένων της Υ.Η.Ε, η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική αφού συνέβαλε στον εντοπισμό μέρους των θυμάτων.

Η INTERPOL υποστήριξε επίσης αυτήν την Task Force.

Από το 2014, η Europol συγκεντρώνει ειδικούς για την αναγνώριση θυμάτων από όλο τον κόσμο σε τακτική βάση, προκειμένου να επικεντρωθεί σε ανεξιχνίαστες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Το VIDTF είναι η μεγαλύτερη επαναλαμβανόμενη επιχείρηση του είδους της στον κόσμο και έχει εμπνεύσει μια σειρά από παρόμοιες πρωτοβουλίες σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, όπως στην Ιταλία και την Αυστραλία.

Η υποστήριξη της Europol δεν σταματά εκεί. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο (EC3) της Europol διαθέτει μια ειδική ομάδα ειδικών που υποστηρίζει τις χώρες στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών στο διαδίκτυο.

Το 2022, αυτή η ομάδα, γνωστή ως Analysis Project Twins, υποστήριξε 93 έρευνες κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Πιο πρόσφατα, η υποστήριξη της Europol ήταν καθοριστική για τη σύλληψη ενός πενήνταχρονου κακοποιού παιδιών από την ιταλική αστυνομία ταχυδρομείων και επικοινωνιών (Polizia Postale e delle Comunicazioni). Η Europol παρείχε ένα πακέτο πληροφοριών στις ιταλικές αρχές, το οποίο επέτρεπε την ταυτοποίηση αυτού του δράστη, ο οποίος ήταν ενεργός σε πλατφόρμες παιδεραστών στο σκοτεινό ιστό για μια δεκαετία.

Θα θέλατε να συμβάλλετε στην επίλυση περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών;

Μεταβείτε στη διεύθυνση https://www.europol.europa.eu/stopchildabuse για να δείτε εάν αναγνωρίζετε κάποια από τις λεπτομέρειες στις εικόνες που δημοσιεύθηκαν δημόσια. Η Europol δημοσιεύει περιοδικά νέες σειρές φωτογραφιών στο πλαίσιο της εκστρατείας Stop Child Abuse – Trace An Object, απευθύνοντας έκκληση στο ευρύ κοινό για ενδείξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διάσωση ενός παιδιού από το κακό.

Κανένα στοιχείο δεν είναι ασήμαντο, η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να αποβεί καθοριστική για τον εντοπισμό πιθανού θύματος.

https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/six-sexually-abused-children-rescued-result-of-europol-victim-identification-taskforce