Έξαρση κρουσμάτων εγκατάστασης κακόβουλων λογισμικών ransomware

Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί και πάλι έξαρση του φαινομένου εγκατάστασης κακόβουλων λογισμικών, τύπου ransomware, σε διάφορους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τα οποία προβαίνουν στην κρυπτογράφηση των αρχείων του χρήστη.

Συγκεκριμένα το κακόβουλο αυτό λογισμικό, αφού εγκατασταθεί στον Η/Υ του θύματος, προβαίνει στην κρυπτογράφηση όλων των αρχείων που βρίσκονται σε αυτόν και ακολούθως εμφανίζει σχετικό μήνυμα στο οποίο ζητά από τα θύματα την καταβολή λύτρων υπό μορφή Bitcoin σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Τα μηνύματα αυτά είναι στην ολότητα τους απατηλά και κακόβουλα. 

Σε καμία περίπτωση, οι παραλήπτες τέτοιων μηνυμάτων να προβαίνουν στην διαδικασία πληρωμής του ποσού και στην διαδικασία να απαντήσουν και να διαπραγματευτούν μαζί με τον αποστολέα. Τέτοια μηνύματα να διαγράφονται άμεσα.

Ο συγκεκριμένος τρόπος δράσης αποτελεί μια διαχρονική τακτική των διαφόρων παραβατών του διαδικτύου, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι διάφορες καταστάσεις, σε συνδυασμό με την άγνοια, προβαίνουν στην εγκατάσταση τέτοιων λογισμικών. 

Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, προτρέπει το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, ειδικά κατά την λήψη οποιασδήποτε αλληλογραφίας, να μην προβαίνει στην ανάγνωση και εκτέλεση επισυνημμένων αρχείων, ιδιαίτερα όταν αυτά προέρχονται από άγνωστους. Επίσης, συστήνεται η εγκατάσταση λογισμικών προστασίας από επιθέσεις τύπου ransomware. 

Σχετικές πληροφορίες για μέτρα προστασίας μπορείτε να βρείτε στην ενότητα "Συμβουλές" της ιστοσελίδα μας.

Το Γ.Κ.Η.Ε. είναι στην διάθεση του κοινού ή εταιρειών για αναφορά καταγγελίας και το κοινό καλείται να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος cyberalert.cy και την ιστοσελίδα της Αστυνομίας www.police.gov.cy στο πλαίσιο cybercrime, για αναφορά.