Αντιμετώπιση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, της παραπληροφόρησης και της πανδημίας του COVID-19

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, οι εγκληματίες έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την κρίση προσαρμόζοντας τον τρόπο δράσης τους και ασχολώντας με νέες εγκληματικές δραστηριότητες. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου ήταν από τους πιο έμπειρους στην εκμετάλλευση της πανδημίας. Η απειλή από τις εγκλημετικές δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι δυναμική και έχει τη δυνατότητα να αυξηθεί περαιτέρω. Με τον αριθμό πιθανών θυμάτων που διαμένουν στο σπίτι να βρίσκεται στα ύψη και την χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε ολόκληρη την ΕΕ, οι τρόποι με τους οποίους οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις αναδυόμενες ευκαιρίες και τα τρωτά σημεία έχουν πολλαπλασιαστεί.

Η Europol παρακολουθεί από την αρχή τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στο χώρο των εγκλημάτων στον διαδίκτυο και δημοσίευσε μια επικαιροποιημένη αξιολόγηση απειλών σχετικά με πιθανές περαιτέρω εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα εγκλήματος.
Μεταξύ των μορφών εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο που αναλύθηκαν στην έκθεση είναι:

  • ransomware
  • DDoS
  • παιδική σεξουαλική εκμετάλλευση
  • τον σκοτεινό ιστό
  • υβριδικές απειλές: εκστρατείες παραπληροφόρησης και παρεμβολές

Εκτελεστική διευθυντής της Europol, Catherine De Bolle: Αυτή η πανδημία αναδεικνύει το καλύτερο, αλλά, δυστυχώς, και το χειρότερο στην ανθρωπότητα. Με έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων να εργάζονται από το σπίτι, συχνά με ξεπερασμένα συστήματα ασφαλείας, οι κυβερνοεγκληματίες δράττονται της ευκαιρία να επωφεληθούν από αυτήν την σουρεαλιστική κατάσταση και να επικεντρωθούν περισσότερο στις δραστηριότητες του κυβερνοεγκλήματος. Με την παρούσα έκθεση θέλουμε να προειδοποιήσουμε άτομα, εταιρείες, δημόσιους οργανισμούς και άλλους οργανισμούς σχετικά με αυτές τις εγκληματικές δραστηριότητες. Θα ήθελα επίσης να επιστήσω την ιδιαίτερη προσοχή στα πιο ευάλωτα μεταξύ αυτών των θυμάτων. Ανησυχώ ιδιαίτερα για την αύξηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ειδικά τώρα που βρίσκονται συνεχώς συνδεδεμένα. Η Europol επενδύει πόρους και ικανότητες για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στην καταπολέμηση του εγκλήματος που εξαρτάται από τον κυβερνοχώρο σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Τα πορίσματα αυτής της έκθεσης βασίζονται κυρίως στις συνεισφορές των κρατών μελών της ΕΕ και των χωρών εταίρων της Europol.

Κύρια ευρήματα

  • Ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο ήταν ο πιο ορατός και εντυπωσιακός σε σύγκριση με άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.
  • Οι εγκληματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο έχουν κατορθώσει να προσαρμοστούν γρήγορα και να επωφεληθούν από τις ανησυχίες και τους φόβους των θυμάτων τους.
  • Οι εκστρατείες κατασκοπίας και ransomware ξεκινούν για την εκμετάλλευση της τρέχουσας κρίσης και αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται σε εύρος και κλίμακα.
  • Η δραστηριότητα σχετικά με τη διανομή υλικού σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών σε απευθείας σύνδεση φαίνεται να αυξάνεται, βάσει ορισμένων δεικτών.
  • Και οι δύο εγκληματικές οργανώσεις, τα κράτη και οι υποστηριζόμενες από το κράτος φορείς προσπαθούν να αξιοποιήσουν την κρίση της δημόσιας υγείας για να προωθήσουν τα γεωπολιτικά συμφέροντα.

Η Europol υποστηρίζει τις εθνικές αρχές επιβολής του νόμου στον διεθνή συντονισμό των περιπτώσεων που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο, συνδέοντας τις έρευνες, διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών, την επιχειρησιακή ανάλυση και τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταπολέμησης της Πληροφορίας (EC3) της Ευρωπόλ εξειδικεύεται στην υποστήριξη της πρόληψης και της έρευνας για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, απάτες στις πληρωμές και ηλεκτρονικό εμπόριο παράνομων προϊόντων μέσω του σκοτεινού ιστού, καθιστώντας τον κρουαζιερόπλοιο πληροφοριακό κόμβο και πλατφόρμα συνεργασίας τον ιδιωτικό τομέα και την κοινότητα του κυβερνοχώρου.