Γονείς στην ψηφιακή εποχή

Τα σύγχρονα παιδιά δεν γνώρισαν ποτέ την εποχή που δεν μπορούσαν να συνδεθούν με ολόκληρο τον κόσμο μέσω του Διαδικτύου. Στην πραγματικότητα, μάλλον περνούν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο από οποιονδήποτε άλλο - σίγουρα περισσότερο από τους γονείς τους. Εάν είστε γονέας, τότε πιθανόν να έχετε πρόβλημα, καθώς υπάρχουν ξεκάθαροι, ενοχλητικοί και παράνομοι ιστότοποι και εφαρμογές που δεν θέλετε να συναντήσουν τα παιδιά σας. Οι υπηρεσίες γονικού ελέγχου μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό συσκευών που χρησιμοποιούν τα παιδιά σας.

Αυτές οι λύσεις λογισμικού και υλικού σάς επιτρέπουν να αποκλείσετε ανεπιθύμητο περιεχόμενο ιστού, να περιορίσετε το χρόνο οθόνης, να περιορίσετε τη χρήση επικίνδυνων εφαρμογών και πολλά άλλα. Βασικά, είναι ένας τρόπος για να διατηρήσετε τα παιδιά σας ασφαλέστερα στους υπολογιστές και τις κινητές συσκευές τους. Επικοινωνήστε με τα παιδιά σας προτού εφαρμόσετε οποιαδήποτε από αυτές τις επιλογές, καθώς είναι σημαντικό να αισθάνονται ότι σέβεστε το απόρρητό τους. Διαφορετικά, θα φροντίσουν να βρουν έναν τρόπο αντιμετώπισης οποιωνδήποτε μεθόδων προστασίας, ακόμα κι αν εσείς έχετε κατά νου τα συμφέροντα των παιδιών σας. Επίσης, καθώς ο τεχνολογικός εθισμός γίνεται όλο και περισσότερο πρόβλημα, είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν την αξία των καλών συνηθειών χρήσης των συσκευών για τα ίδια.

Παρακολουθήστε τις συσκευές του παιδιού σας

Έχουν περάσει ο καιρός που ένα μόνο βοηθητικό πρόγραμμα γονικού ελέγχου στον οικογενειακό υπολογιστή ήταν αρκετό για να διατηρήσει τα παιδιά σας ασφαλή και παραγωγικά. Τα σύγχρονα παιδιά χρησιμοποιούν όλα τα είδη συνδεδεμένων στο Διαδίκτυο συσκευών και τα συστήματα γονικού ελέγχου πρέπει να συμβαδίζουν και να εναρμονιστούν.

Πριν εγκατασταθείτε σε ένα συγκεκριμένο βοηθητικό πρόγραμμα γονικού ελέγχου, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι υποστηρίζει όλους τους τύπους συσκευών στο νοικοκυριό σας. Συνήθως, όλα τα προϊόντα που είναι διαθέσιμα στην αγορά υποστηρίζουν Windows και Android, ενώ, η συμβατότητα με macOS και iOS διαφέρει. Οι δυνατότητες οθόνης και περιορισμών οθόνης της Apple για iOS είναι αρκετά ικανές από μόνες τους και έρχονται με το πρόσθετο πλεονέκτημα της υποστήριξης πρώτου μέρους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα εργαλεία μέσω μιας λύσης τρίτου μέρους.

Σημειώστε ότι ορισμένα βοηθητικά προγράμματα γονικού ελέγχου συχνά χρησιμοποιούν τεχνολογία VPN, εκτελώντας συνδέσεις στο Διαδίκτυο μέσω μιας τοπικής εφαρμογής για να επιτρέψουν το φιλτράρισμα περιεχομένου. Θα δείτε το εικονίδιο VPN όταν είναι ενεργό ένα τέτοιο βοηθητικό πρόγραμμα, αλλά δεν σημαίνει ότι η σύνδεση του παιδιού διασφαλίζεται από ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο πλήρους κλίμακας, ούτε ότι η διεύθυνση IP της συσκευής είναι κρυμμένη.

Βεβαιωθείτε επίσης ότι τυχόν όρια στον αριθμό των θυγατρικών προφίλ ή συσκευών δεν θα είναι πρόβλημα. Οι μεγάλες οικογένειες, για παράδειγμα, θα εκτιμήσουν ότι τα λογισμικά Norton και Kaspersky Safe Kids λειτουργούν σε απεριόριστο αριθμό συσκευών. Τα περισσότερα λογισμικά γονικού ελέγχου λειτουργούν ως συνδρομητική υπηρεσία, επομένως τα επίπεδα τιμολόγησης τείνουν να ευθυγραμμίζονται με τα όρια συσκευών, αν και ορισμένα προσφέρουν δωρεάν εκδόσεις για βασική προστασία σε περιορισμένο αριθμό συσκευών. Εάν τα παιδιά σας είναι αυστηρά χρήστες smartphone, ρίξτε μια ματιά στη συλλογή εφαρμογών γονικού ελέγχου για κινητά.

Εάν η εγκατάσταση κάλυψης γονικού ελέγχου που είναι εγκατεστημένη σε καθεμία από τις συσκευές της οικογένειάς σας αρχίζει να φαίνεται πολύ δύσκολη, σκεφτείτε μια λύση ολόκληρου του δικτύου, όπως το Circle Home Plus ή το Open DNS. Αυτά τα συστήματα εκτελούν φιλτράρισμα περιεχομένου σε επίπεδο δρομολογητή, επομένως οι ρυθμίσεις σας επηρεάζουν κάθε συσκευή στο δίκτυο. Φυσικά, δεν έχετε το ίδιο καλό επίπεδο ελέγχου και λεπτομερή παρακολούθηση που έχετε με ένα τοπικό λογισμικό σε κάθε συσκευή, αλλά αυτή είναι μια πολύ ευρύτερη λύση.

Φίλτρα ιστού, χρονικά όρια και εφαρμογές

Τουλάχιστον, ένα καλό εργαλείο γονικού ελέγχου διαθέτει φιλτράρισμα περιεχομένου - τη δυνατότητα αποκλεισμού της πρόσβασης σε ιστότοπους που αντιστοιχούν σε κατηγορίες όπως μίσος, βία και πορνό. Αυτός ο τύπος φιλτραρίσματος λειτουργεί πραγματικά μόνο αν είναι ανεξάρτητος από το πρόγραμμα περιήγησης και λειτουργεί με ασφαλείς (HTTPS) ιστότοπους. Χωρίς φιλτράρισμα HTTPS, ένας έξυπνος έφηβος θα μπορούσε να παρακάμψει το σύστημα χρησιμοποιώντας έναν ασφαλή ιστότοπο διακομιστή μεσολάβησης ανωνυμοποίησης (proxy) ή ακόμα και ένα διαφορετικό πρόγραμμα περιήγησης ιστού σε ορισμένες περιπτώσεις. Η χρήση ενός VPN ή του προγράμματος περιήγησης Tor συχνά διακόπτει ακόμη και τις ισχυρότερες προστασίες. Οι περισσότεροι έχουν επίσης τη δυνατότητα μόνιμης ενεργοποίησης της Ασφαλούς Αναζήτησης, αν και αυτές οι ρυθμίσεις περιορίζονται συχνά στο Google, στο Bing και μερικές φορές στο YouTube. Το DuckDuckGo που επικεντρώνεται στο απόρρητο είναι συνήθως αρκετό για να αποτρέψει τις ρυθμίσεις της Ασφαλούς Αναζήτησης. Φυσικά, οι πιο ικανές λύσεις διατηρούν επίσης ένα λεπτομερές αρχείο καταγραφής της δραστηριότητας του παιδιού σας στο διαδίκτυο.

Ο προγραμματισμός πρόσβασης είναι ένα άλλο πολύ κοινό χαρακτηριστικό. Ορισμένες υπηρεσίες επιτρέπουν στους γονείς να ορίζουν ημερήσιο ή εβδομαδιαίο πρόγραμμα για τη χρήση της συσκευής. Άλλοι περιορίζουν συγκεκριμένα το χρόνο που περνάει το παιδί σας στο Διαδίκτυο. Κάποια λογισμικά σάς επιτρέπουν να ορίσετε χρονικούς περιορισμούς σε μεμονωμένες εφαρμογές για κινητά και επιτραπέζιους υπολογιστές. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για παιδιά που έχουν συνήθεια να παίζουν παιχνίδια ή να χρησιμοποιούν εφαρμογές κοινωνικών μέσων όταν πρέπει να κάνουν εργασία στο σπίτι. Οι πιο χρήσιμες ρυθμίσεις βάσει χρόνου ισχύουν για όλες τις συσκευές των παιδιών σας, οπότε απλά δεν μπορούν να εναλλάσσονται μεταξύ τους για να αποφεύγουν τα όρια.

Μηνύματα και κοινωνικά μέσα

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, το φιλτράρισμα περιεχομένου μπορεί να αρχίσει να φαίνεται άσκοπο. Π.χ., τα άφησες να παρακολουθήσουν το The Witcher, σωστά; Σε κάποιο σημείο, αρχίζετε να ανησυχείτε περισσότερο για την αλληλεπίδρασή τους με τον ευρύτερο κόσμο. Σίγουρα, εάν οι φίλοι τους έρχονται στο σπίτι, μπορείτε τουλάχιστον να τους συναντήσετε, αλλά τι γίνεται με τους φίλους τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλες επαφές που δεν αναφέρει ποτέ το παιδί σας; Ποιοι είναι, πραγματικά, και τι συζητούν τα παιδιά σας μαζί τους; Παρόλο που κάποια επίβλεψη είναι αποδεκτή, πρέπει να σέβεστε το βασικό δικαίωμα του παιδιού σας στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και να ενθαρρύνετε την ανοιχτή συζήτηση, αντί να χρησιμοποιείτε λογισμικό γονικού ελέγχου ως λογισμικό υποκλοπής.

Πολλές υπηρεσίες σάς επιτρέπουν να παρακολουθείτε επαφές και μηνύματα και να παρακολουθείτε πιθανές επικίνδυνες ή μη επιβληθείσες καταστάσεις. Μπορείτε ακόμη και να αποκλείσετε νέες επαφές ή να προβάλετε περιεχόμενο μηνυμάτων με κάποιο λογισμικό γονικού ελέγχου. Λάβετε υπόψη ότι αυτό ισχύει κυρίως για κείμενα SMS. εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως WhatsApp, Snapchat και Signal δεν εμπίπτουν στο ίδιο πεδίο εφαρμογής. Η παρακολούθηση κοινωνικών μέσων μπορεί επίσης να δώσει μια ματιά στην κοινωνική ζωή του παιδιού σας, αν και πολλές υπηρεσίες παρακολουθούν μόνο το Facebook. Αυτό το είδος εποπτείας συνήθως απαιτεί είτε να γνωρίζετε τα κωδικούς πρόσβασης του παιδιού σας είτε να το πείσετε να συνδεθούν και να εγκαταστήσουν την εφαρμογή παρακολούθησης. Η απενεργοποίηση αυτού του είδους συλλογής δεδομένων είναι εύκολο για το παιδί, οπότε εδώ, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να βρίσκεστε στην ίδια “ομάδα”.

Απομακρυσμένη ειδοποίηση και διαχείριση

Τα περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν κινητές συσκευές τουλάχιστον μερικές φορές, και πολλά έχουν σχεδόν αποκλειστικά πρόσβαση στο Διαδίκτυο από τα τηλέφωνά τους. Ευτυχώς, πολλές υπηρεσίες γονικού ελέγχου προσφέρουν μια συνοδευτική εφαρμογή που σας επιτρέπει να βλέπετε τη δραστηριότητα του παιδιού σας, να ορίζετε βασικούς κανόνες και να βλέπετε ειδοποιήσεις κατά την άφιξή τους. Αυτό το είδος συνοδευτικής εφαρμογής είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την απόκριση σε αιτήματα πρόσβασης ή παράτασης χρόνου εν κινήσει. Διαφορετικά, διαχειρίζεστε τα πάντα στο διαδίκτυο, όπου έχετε καλό έλεγχο των αναφορών δραστηριότητας και των περιορισμών. Τυχόν αλλαγές που κάνετε πρέπει να διαδίδονται στις συσκευές των παιδιών σας όταν συνδέονται στο Διαδίκτυο.

Όταν το παιδί σας προσπαθεί να επισκεφθεί έναν αποκλεισμένο ιστότοπο, κάνει μια ανάρτηση χρησιμοποιώντας ασταθή γλώσσα ή κάμψει με άλλο τρόπο τους κανόνες, οι καλύτερες υπηρεσίες γονικού ελέγχου σάς στέλνουν μια ειδοποίηση στο κανάλι επικοινωνίας που προτιμάτε, όπως μέσω της εφαρμογής, του ιστού, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, του κειμένου ή κάποιος συνδυασμός αυτών των επιλογών.

Προηγμένες δυνατότητες

Όταν ξεπεράσετε τα βασικά, τα συστήματα γονικού ελέγχου αρχίζουν να αποκλίνουν, με πολλές προηγμένες δυνατότητες που τους βοηθούν να ξεχωρίζουν από το πλήθος. Μεταξύ αυτών των χαρακτηριστικών ξεχωρίζουν είναι η παρακολούθηση του YouTube, η γεωγραφική περίφραξη και το κλείδωμα απομακρυσμένων συσκευών. Θα βρείτε επίσης προηγμένες εκδόσεις τυπικών λειτουργιών. Για παράδειγμα, τα καλύτερα φίλτρα περιεχομένου δεν χρησιμοποιούν μόνο μια βάση δεδομένων κατηγοριών. Αναλύουν το περιεχόμενο της σελίδας, φιλτράρουν βωμολοχίες και σας επιτρέπουν να προσθέσετε προσαρμοσμένες λέξεις-κλειδιά και κατηγορίες που θέλετε να αποκλείσετε. Μας αρέσουν επίσης εκείνες οι υπηρεσίες που υποστηρίζουν έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων για συνδέσεις λογαριασμού.

Για να κάνετε μια σωστή επιλογή για τη δική σας οικογένεια, ανατρέξτε στις πλήρεις κριτικές μας για αυτές τις λύσεις γονικού ελέγχου. Αρκετές προσφέρουν δωρεάν δοκιμές, οι οποίες αξίζει να δείτε πριν δεσμεύσετε το χρόνο και τα χρήματά σας.

https://www.pcmag.com/picks/the-best-parental-control-software