Τα Χριστούγεννα είναι ίσως η καταλληλότερη εποχή του χρόνου για να κλείσετε τους εγκληματίες στη φυλακή

Η Europol ζητά για άλλη μια φορά από τους Ευρωπαίους τη βοήθεια τους για να τους βρουν ώστε η ΕΕ να γίνει πιο ασφαλής για τους πολίτες.

«Όλοι αυτοί οι εγκληματίες είναι σε φυγή, προσπαθώντας να ξεφύγουν από την ευθύνη και την τιμωρία. Αυτό καθιστά δύσκολο για τα θύματα τους, τους φίλους και τους συγγενείς τους να βρουν την άκρη. Ας τους βοηθήσουμε και ας κάνουμε την εορταστική περίοδο όλων πιο ασφαλή, κλείνοντας αυτούς τους εγκληματίες στη φυλακή πριν ξεκινήσουν οι διακοπές», δήλωσε η Europol.

Η Europol στα πλαίσια της προσπάθεια της για ενημέρωσης των πολιτών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο, επαναφέρει την προβολή σύντομων μηνυμάτων αφύπνισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί. Συγκεκριμένα, από την 1η Δεκεμβρίου, για 23 ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα, θα δημοσιεύει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γραφικό με σχετικό ενημερωτικό μήνυμα.

Γενικά, αυτή η καμπάνια στοχεύει να ευαισθητοποιήσει και να κρατήσει τους ανθρώπους ασφαλείς στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια των εορτών, επομένως:

 • Σας συμβουλεύουμε να παραμένετε σε εγρήγορση αυτή τη σεζόν και να αναφέρετε πάντα οποιαδήποτε ύποπτη εγκληματική δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο στην εθνική αστυνομία.
 • Οι εγκληματίες ξέρουν πώς να καταστρέψουν μια καλή εορταστική περίοδο, εκμεταλλευόμενοι την εποχή για να κάνουν κάποια επιπλέον δουλειά. Φροντίστε να το κάνετε με ασφάλεια.
 • Βεβαιωθείτε ότι τα αγαπημένα σας πρόσωπα λαμβάνουν τα καλύτερα δώρα: πάντα ψωνίζετε σε αξιόπιστα μέρη και προσέχετε τις πολύ καλές για να είναι αληθινές προσφορές. Βρήκατε ένα 2good2btrue χριστουγεννιάτικο δώρο; Σκεφτείτε δύο φορές πριν αγοράσετε, μπορεί να είναι πλαστό
 • Όταν κάνετε αγορές μέσω Διαδικτύου, προστατέψτε το πορτοφόλι σας. Αναζητήστε ενδείξεις που σας λένε ότι ο ιστότοπος είναι ασφαλής.

Βοηθήστε μας να κάνουμε την Ευρώπη ασφαλή!

 • Παίρνετε δώρα στα καταστήματα; Προστατέψτε τον κωδικό σας PIN και μην χάνετε ποτέ την κάρτα πληρωμής σας κατά τη διάρκεια μιας συναλλαγής. Θυμηθείτε τους χρυσούς κανόνες για αγορές με κάρτα
 • Θα πάτε για ψώνια; Παρακολουθήστε τις καταστάσεις της τράπεζάς σας για ύποπτη δραστηριότητα. Ελέγχετε ηλεκτρονικά τακτικά τους τραπεζικούς λογαριασμούς σας και ειδοποιήστε αμέσως την τράπεζά σας εάν δείτε πληρωμές ή αναλήψεις που δεν έχετε πραγματοποιήσει εσείς
 • Θέλετε να βγάλετε κάποια επιπλέον μετρητά αυτή τη σεζόν; Πάντα προσεκτικά,  ερευνάτε τις όποιες προσφορές εργασίας. Μπορεί άθελα σας να βοηθάτε εγκληματίες. Οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ψεύτικες προσφορές εργασίας για να σας εξαπατήσουν να στείλετε ξανά αντικείμενα. Εάν σας προσφερθούν χρήματα για να λάβετε ένα δέμα και να το στείλετε σε κάποιον άλλο, σας ζητείται να γίνετε μουλάρι δέματος
 • Είναι η εποχή της προσφοράς… οπότε προσέξτε τους απατεώνες που υποδύονται γνήσιες φιλανθρωπικές οργανώσεις.  Ελέγχετε πάντα και διερευνήστε  διεξοδικά τη γνησιότητα μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης πριν παρέχετε προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες πριν κάνετε οποιαδήποτε μια δωρεά.
 • Νέο παιχνίδι στο τηλέφωνο σας με θέμα τα Χριστούγεννα; Προτού το κατεβάσετε, ελέγξτε τις κριτικές, τις άδειες εφαρμογών και βεβαιωθείτε ότι ο εκδότης είναι αξιόπιστος. Ακριβώς επειδή μια εφαρμογή βρίσκεται στο επίσημο Application Store, δεν σημαίνει ότι είναι νόμιμη! Ελέγξτε τις κριτικές άλλων χρηστών και τις άδειες εφαρμογής
 • Αφιερώστε το Σαββατοκύριακο για να ελέγξετε την ασφάλεια των συσκευών σας: είναι όλο το λογισμικό ενημερωμένο; Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου συχνά επωφελούνται από ευπάθειες λογισμικού. Όσο πιο γρήγορα εγκαταστήσετε μια νέα ενημέρωση, τόσο λιγότερο ευάλωτη είναι η συσκευή σας σε εγκληματίες
 • Πότε ήταν η τελευταία φορά που δημιουργήσατε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας; Να θυμάστε πάντα, καλύτερα ασφαλές παρά συγγνώμη! Βεβαιωθείτε ότι έχετε αποθηκεύσει όλα τα σημαντικά αρχεία στο cloud και σε μια συσκευή εκτός σύνδεσης. Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας μπορεί να σας δώσει το πάνω χέρι σε περίπτωση επίθεσης ransomware.
 • Πως τα πάτε με τους κωδικούς πρόσβασης; Κοιτάξτε πίσω την χρονιά που πέρασε, χρησιμοποιήσατε αρκετά ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης; Οι κωδικοί πρόσβασης παρέχουν την πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια σε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συσκευές σας. Όσο ισχυρότερος είναι ο κωδικός πρόσβασής σας, τόσο πιο προστατευμένοι θα είστε από εγκληματίες και κακόβουλο λογισμικό.
 • Η μόνη διέξοδος για τους κρυφούς επισκέπτες πρέπει να είναι η καμινάδα. Διατηρήστε τις συσκευές σας ενημερωμένες και χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς για να αποφύγετε κακόβουλο λογισμικό backdoor. Το Ransomware κρατά τα δεδομένα σας όμηρα έναντι τιμήματος. Μπορείτε να μολύνετε τις συσκευές σας επισκεπτόμενοι ιστότοπους που έχουν παραβιαστεί, κάνοντας κλικ σε κακόβουλα συνημμένα ή κατεβάζοντας παραβιασμένο λογισμικό.
 • Προστατέψτε τα παιδιά σας! Μπορεί να περνούν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια των διακοπών. Ελέγξτε τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς για να τους κρατήσετε μακριά από τον διαδικτυακό κίνδυνο. Μιλήστε στο παιδί σας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Ακούστε τις διαδικτυακές τους εμπειρίες και εξηγήστε τους τη σημασία του να είστε εξίσου ασφαλείς στο διαδίκτυο όσο και εκτός σύνδεσης.
 • Εξακολουθείτε να εργάζεστε από το σπίτι; Μην απογοητεύετε τώρα, συνεχίστε να εφαρμόζετε τις βέλτιστες πρακτικές της εταιρείας σας. Ένα από τα βασικά προληπτικά μέτρα για την εξάπλωση του Covid-19 είναι η κοινωνική απόσταση. Εάν εργάζεστε εξ αποστάσεως, διατηρήστε ένα επαρκές επίπεδο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
 • Καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους, μπορεί να χρειαστεί να κλείσετε κάποια οικονομικά θέματα… αλλά, προσέξτε για ύποπτα μηνύματα που φαίνεται να έρχονται από ανώτερα στελέχη και ζητούν επείγουσες πληρωμές. Αυτό θα μπορούσε να είναι απάτη CEO/BEC! Οι εγκληματίες το γνωρίζουν αυτό και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την προθυμία των εργαζομένων να ολοκληρώσουν γρήγορα τα πράγματα.
 • Καλεί κάποιος για ευχές γιορτών ή για να πάρει προσωπικές πληροφορίες από εσάς; Μην απαντάτε σε ύποπτα μηνύματα ή κλήσεις. Εάν λάβετε ένα τηλεφώνημα, που φαινομενικά προέρχεται από ένα αξιόπιστο μέρος, όπως η τράπεζά σας, μην κοινοποιήσετε τα προσωπικά σας δεδομένα! Θυμηθείτε: η τράπεζά σας δεν θα σας καλέσει ποτέ για να ζητήσει το PIN της κάρτας πληρωμής ή τον κωδικό πρόσβασης ηλεκτρονικής τραπεζικής.
 • Προσέξτε τα επείγοντα μηνύματα που προσποιούνται ότι είναι πολλά υποσχόμενη Επενδυτική Ευκαιρία! Οι κοινές επενδυτικές απάτες μπορεί να περιλαμβάνουν προσοδοφόρες επενδυτικές ευκαιρίες όπως μετοχές, ομόλογα, κρυπτονομίσματα, σπάνια μέταλλα, επενδύσεις γης στο εξωτερικό ή εναλλακτική ενέργεια.
 • Τα δημόσια σημεία πρόσβασης Wi-Fi μπορούν να παρέχουν έναν εύκολο τρόπο στους κλέφτες ταυτότητας και τους εγκληματίες να παρακολουθούν τι κάνετε στο διαδίκτυο για να κλέψουν τους κωδικούς πρόσβασης καθώς και τις προσωπικές και οικονομικές σας πληροφορίες. Καλύτερα να εγκαταστήσετε ένα αξιόπιστο #VPN πριν βγείτε με το έλκηθρο σας φέτος!
 • Προσέξτε για μηνύματα που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από εταιρείες παράδοσης. μπορεί να αναζητούν τα προσωπικά σας στοιχεία. Παριστάνοντας ως υπηρεσίες παράδοσης, οι εγκληματίες επικοινωνούν μαζί σας με συνδέσμους σε ιστότοπους ηλεκτρονικού ψαρέματος που προσποιούνται ότι προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με μια παράδοση δέματος, με στόχο τη λήψη προσωπικών διαπιστευτηρίων και στοιχείων κάρτας πληρωμής.
 • Αγοράσατε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι που συνδέεται διαδικτυακά; Πριν βάλετε κάτω από το δέντρο, εξοικειωθείτε με τις ρυθμίσεις του για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές όταν το παραδίδετε στα παιδιά. Οι συσκευές με δυνατότητα Διαδικτύου βοηθούν στην εκπαίδευση των παιδιών μέσω του διαδραστικού παιχνιδιού. Ωστόσο, συνοδεύονται επίσης από μια σειρά ανησυχιών για την ασφάλεια και το απόρρητο.
 • Ψάχνετε για ταξιδιωτικά εισιτήρια τελευταίας στιγμής; Προσέξτε για 2good2betrue προσφορές. Από δόλιες πτήσεις έως ανύπαρκτα καταλύματα, η απάτη για διακοπές είναι μια μεγάλη επιχείρηση για απατεώνες και είναι πιο συχνή σε περιόδους αιχμής διακοπών, όπως ο Δεκέμβριος.
 • Περιμένετε από τα Χριστούγεννα χαλαρώνοντας και παίζοντας κάποια παιχνίδια; Προσέξτε…… Θυμηθείτε, δεν είναι όλοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι online. Οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να λένε ψέματα για το ποιοι είναι στο διαδίκτυο και να προσποιούνται ότι είναι κάποιος που δεν είναι, συμπεριλαμβανομένου ενός φίλου, ενός μέντορα ή ενός φίλου/φίλης.
 • Εάν περνάτε την παραμονή των Χριστουγέννων έξω μακριά από το σπίτι σας, μην αφήνετε τους εγκληματίες να γνωρίζουν ότι αφήσατε μόνοι σας. Αποφύγετε την κοινοποίηση της τοποθεσίας σας σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η ψηφιακή σας ζωή χρειάζεται τόση προστασία όσο και το σπίτι σας. Αποφύγετε να ανακοινώνετε τις ημερομηνίες των ταξιδιών σας ή την τρέχουσα τοποθεσία σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Downloads 
https://www.europol.europa.eu/publications-events/publications/cyber-advent-calendar