Ψευδεπίγραφα Φάρμακα – Μια αυξανόμενη απειλή

Η ανίχνευση ψευδεπίγραφων φαρμάκων δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς οι λόγοι που κατατάσσονται στην εν λόγω κατηγορία ποικίλουν. Όπως αναφέρει ο Κυπριακός Οργανισμός Επαλήθευσης Φαρμάκων (ΚΟΕΦ), τα ψευδεπίγραφα φάρμακα είναι σκευάσματα που μπορεί να περιέχουν συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των δραστικών συστατικών, τα οποία είναι κακής ποιότητας ή σε λάθος δοσολογία (είτε πολύ υψηλή είτε πολύ χαμηλή). Επίσης, δεν έχουν περάσει την απαιτούμενη αξιολόγηση ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, όπως απαιτείται από τη διαδικασία έγκρισης των φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έλεγχος για γνησιότητα

Ο έλεγχος ενός φαρμάκου για τη γνησιότητα του, δεν είναι εύκολο εγχείρημα, αλλά μπορεί να γίνει ως ένα βαθμό, ακολουθώντας τις ακόλουθες πρακτικές:

 1. Ελέγξτε τη συσκευασία: Αυτή είναι η απλούστερη και ευκολότερη μέθοδος για τον έλεγχο της γνησιότητας των φαρμάκων. Ελέγξτε τη συσκευασία για λεπτομέρειες όπως ασυνήθιστες γραμματοσειρές, χρώμα εκτύπωσης και ορθογραφικά λάθη. 
 2. Ελέγξτε τη σφραγίδα: Η σφραγίδα ασφαλείας (ειδικά σε εμφιαλωμένα φάρμακα) δεν πρέπει να έχει υποστεί ζημιά. Ψάξτε για ρωγμές στην ταινία στεγανοποίησης.
 3. Ελέγξτε τα φυσικά χαρακτηριστικά των δισκίων: Όπως δηλώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα κοινά φυσικά χαρακτηριστικά που πρέπει να εξεταστούν σε φάρμακα είναι: 
  1. Μικρά κομμάτια δισκίων ή υπερβολική σκόνη στο κάτω μέρος του δοχείου φαρμάκου.
  2. Ρωγμές στα δισκία.
  3. Η εμφάνιση κρυστάλλου στους τοίχους του δοχείου ή στα δισκία φαρμάκου.
  4. Μαλάκωμα ή σκλήρυνση των φαρμάκων.
  5. Οίδημα, κηλίδες ή αποχρωματισμός των δισκίων.
 4. Τιμή: Εάν η τιμή του φαρμάκου είναι ξαφνικά πολύ φθηνότερη από τη συνηθισμένη τιμή, ελέγξτε ξανά το προϊόν που θα αγοράσετε.
 5. Προμηθευτές: Η φαρμακευτική βιομηχανία κατακλύζεται από πληθώρα εμπορικών σημάτων. Η αγορά φαρμάκων από ένα αξιόπιστο φαρμακείο ή μάρκες καλών φαρμάκων θα μειώσει σημαντικά τις πιθανότητές σας να αγοράσετε ψευδεπίγραφα φάρμακα.

Κίνδυνοι που σχετίζονται με ψευδεπίγραφα φάρμακα

Οι συνέπειες από τη χρήση ψευδεπίγραφων φαρμάκων είναι πολυάριθμες και άκρως επικίνδυνες για τους ασθενείς εξαιτίας των πιο κάτω:

 1. Η ποσότητα των δραστικών συστατικών σε ψεύτικα φάρμακα μπορεί να μην είναι ακριβής και να μην επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στον ασθενή.
 2. Πιθανόν να περιέχει εντελώς διαφορετικά δραστικά συστατικά από το αυθεντικό φάρμακο και να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες.
 3. Η διαδικασία με την οποία κατασκευάζονται, ενδέχεται να μην συμπίπτει με την ορθή παρασκευαστική πρακτική ή όχι σύμφωνα με τις πολιτικές του τεχνικού συμβουλευτικού συμβουλίου για τα φάρμακα, με αποτέλεσμα τα φάρμακα να αλλοιώνονται.
 4. Μπορεί να περιέχουν τοξικά συστατικά.
 5. Μπορεί να αναφέρονται πλαστά δεδομένα του κατασκευαστή στο πακέτο φαρμάκων.
 6. Μπορεί να μην έχουν αποθηκευτεί ή μεταφερθεί σωστά, με αποτέλεσμα την αλλοίωση τους.

Υπάρχουν χιλιάδες ψευδεπίγραφα φάρμακα που πλημμυρίζουν στην αγορά και οι αρνητικές επιπτώσεις αυτών των σκευασμάτων δεν γνωρίζουν όρια. Είναι επιβλαβείς και δηλητηριώδεις, επομένως, πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη προσοχή για να προστατευθούμε από τη χρήση τους.

Για πληροφορίες και συμβουλές μπορείτε να αποταθείτε στην ιστοσελίδα των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και στο τηλέφωνο 22-608620, όπως επίσης και στον Κλάδο Καταπολέμησης Αδικημάτων Κλοπής Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Παράνομων Στοιχημάτων της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και στο τηλέφωνο 22-607398.