Σεξουαλικός Εκβιασμός

Ο σεξουαλικός εκβιασμός, γνωστός και με τον όρο "Sextortion", είναι μια μορφή εκβιασμού όπου κάποιος απειλεί να μοιραστεί οικείες εικόνες σας στο Διαδίκτυο, εκτός εάν παραδοθείτε στις απαιτήσεις του.

Αυτές οι απαιτήσεις είναι συνήθως χρήματα, πιο προσωπικές εικόνες ή/και σεξουαλικές προτιμήσεις. Οι εκβιαστές συχνά στοχεύουν άτομα μέσω εφαρμογών γνωριμιών, κοινωνικών μέσων, κάμερας διαδικτύου ή ιστότοπων πορνογραφίας ενηλίκων.

Ενώ η εκβιασμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα, το οργανωμένο έγκλημα είναι συχνά πίσω από αυτό όταν ο εκβιαστής απαιτεί χρήματα. Συνήθως ο εκβιαστής δεν εδρεύει στην χώρα 

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια;

Θυμηθείτε, δεν φταίτε εσείς. Ο καθένας μπορεί να βιώσει εκλογές, δεν είστε μόνοι και δεν έχετε κάνει κάτι λάθος.

Κάτι δεν κολλά - το διαδικτυακό προφίλ του δεν είναι σύμφωνο με αυτό που βλέπετε και ακούτε όταν μιλάτε ή συνομιλείτε μαζί τους.

Συμβαίνει πάρα πολύ γρήγορα - εκφράζουν έντονα συναισθήματα για εσάς σχεδόν αμέσως, και σας παρασύρουν γρήγορα σε ένα πιο ιδιωτικό κανάλι, προτείνοντας σας να γυμνοθείτε ή να λάβετε μέρες σε μία βιντεοκλήση σεξουαλικού περιεχομένου.

Επικαλούνται διάφορες δικαιολογίες – π.χ. λένε ότι η κάμερα τους δεν λειτουργεί και αντ’ αυτού στέλνουν μια γυμνή φωτογραφία που ισχυρίζονται ότι είναι αυτοί, με “αντάλλαγμα” μία δική σας.

Λένε ότι χρειάζονται βοήθεια - λένε ότι χρειάζονται χρήματα για κάποιο είδος προσωπικής έκτακτης ανάγκης όπως ιατρική περίθαλψη ή για να καλύψουν το ενοίκιο ή ακόμα και για να ταξιδέψουν.

Τι μπορώ να κάνω?

Ο εκβιασμός μπορεί να είναι καταστροφικός για τα θύματα.

Σε περίπτωση που καταστείτε θύμα σεξουαλικού εκβιασμού, μπορείτε να ακολουθήσετε τα ακόλουθα βήματα:

  • Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι και κάντε άμεσα καταγγελία μέσω της ιστοσελίδας της Αστυνομίας ή του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος - θα συνεργαστούμε μαζί σας για να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.
  • Μην δίνετε στον εκβιαστή χρήματα ή πρόσθετες εικόνες και σταματήστε κάθε επαφή μαζί του.
  • Εάν ανησυχείτε για τη φυσική σας ασφάλεια, καλέστε την Αστυνομία (1460) ή επικοινωνήστε με τον τοπικό σταθμό.
  • Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασής σας για όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους διαδικτυακούς λογαριασμούς και ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου και ασφάλειας. Ανατρέξτε στην κατηγορία “Κωδικοί Πρόσβασης” για περισσότερες πληροφορίες.
  • Λάβετε υποστήριξη από έναν αξιόπιστο φίλο, μέλος της οικογένειας ή μια ειδική συμβουλευτική και υπηρεσία υποστήριξης.

Προστατέψτε τον εαυτό σας από το sextortion

O σεξουαλικός εκβιασμός (sextortion) μπορεί να είναι καταστροφικός, αλλά εδώ είναι μερικές συμβουλές για να την αντιμετωπίσετε όπου κι αν είστε:

Δεν πληρώνω. Μην τους δίνετε χρήματα και μην στέλνετε άλλες φωτογραφίες σας. Η αποδοχή απαιτήσεων θα κάνει τα πράγματα χειρότερα - η πληρωμή εκβιαστή θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες απαιτήσεις για πληρωμή.

Συλλέξτε αποδεικτικά στοιχεία. Κρατήστε ένα αρχείο όλων των επαφών από τον εκβιαστή, ειδικά τυχόν αιτήματα ή απειλές και σημειώστε ό, τι γνωρίζετε για αυτούς. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει το όνομα και το αναγνωριστικό Skype, τη διεύθυνση URL του Facebook και τον αριθμό ελέγχου μεταφοράς χρημάτων.

Ειδοποιήστε τη σχετική πλατφόρμα κοινωνικών μέσων. Ειδοποίηση Skype, YouTube ή οποιαδήποτε εφαρμογή ή υπηρεσία κοινωνικών μέσων χρησιμοποιήθηκε. Διαβάστε χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την αναφορά κατάχρησης βάσει εικόνας σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων στον ιστότοπό μας και βρείτε απευθείας συνδέσμους αναφοράς στην ενότητα Συμβουλές - Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της ιστοσελίδας μας.

Διακόψτε κάθε επαφή με τον εκβιαστή. Αποκλείστε τους και ζητήστε από τους φίλους σας να κάνουν το ίδιο. Εξετάστε το ενδεχόμενο να απενεργοποιήσετε προσωρινά τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (αλλά μην τους διαγράψετε, καθώς ενδέχεται να χάσετε στοιχεία με αυτόν τον τρόπο).

Ασφαλίστε τους λογαριασμούς σας. Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας και ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου και ασφάλειας των λογαριασμών σας. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ενότητα “Κωδικοί πρόσβασης

Μην πανικοβάλλεστε. Αντ’ αυτού, απευθυνθείτε σε έναν αξιόπιστο φίλο ή μέλος της οικογένειας, καθώς και μια ειδική συμβουλευτική και υπηρεσία υποστήριξης εάν αισθάνεστε άγχος ή άγχος.