Έξαρση κρουσμάτων σεξουαλικού εκφοβισμού (Sextortion)

Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί και πάλι έξαρση του φαινομένου σεξουαλικού εκβιασμού, γνωστού και με τον όρο "Sextortion".

Ο σεξουαλικός εκβιασμός είναι μια μορφή εκβιασμού κατά την οποία κάποιος απειλεί να μοιραστεί οικείες εικόνες σας στο Διαδίκτυο, εκτός εάν παραδοθείτε στις απαιτήσεις του. Αυτές οι απαιτήσεις είναι συνήθως χρήματα, πιο προσωπικές εικόνες ή/και σεξουαλικές προτιμήσεις. Οι εκβιαστές συχνά στοχεύουν άτομα μέσω εφαρμογών γνωριμιών, κοινωνικών μέσων, κάμερας διαδικτύου ή ιστότοπων πορνογραφίας ενηλίκων.

Σε καμία περίπτωση, οι παραλήπτες τέτοιων μηνυμάτων να προβαίνουν στην διαδικασία πληρωμής του ποσού και στην διαδικασία να απαντήσουν και να διαπραγματευτούν μαζί με τον αποστολέα.

Ο συγκεκριμένος τρόπος δράσης αποτελεί μια διαχρονική τακτική των διαφόρων παραβατών του διαδικτύου, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι διάφορες καταστάσεις, σε συνδυασμό με την άγνοια, προβαίνουν στους εν λόγω εκβιασμούς. 

Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του συγκεκριμένες συμβουλές για αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

Συγκεκριμένα, αναφέρει τα προειδοποιητικά σημάδια του φαινομένου, μέτρα προστασίας και τί μπορεί να κάνει κάποιος σε περίπτωση που πέσει θύμα τέτοιου φαινομένου.

Το Γ.Κ.Η.Ε. είναι στην διάθεση του κοινού ή εταιρειών για αναφορά καταγγελίας και το κοινό καλείται να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος cyberalert.cy και την ιστοσελίδα της Αστυνομίας www.police.gov.cy στο πλαίσιο cybercrime, για αναφορά.