Η INTERPOL υπενθυμίζει στο κοινό ότι το #OnlineCrimeIsRealCrime

Οι περισσότεροι από εμάς φροντίζουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από σωματικά εγκλήματα στον «πραγματικό» κόσμο, ωστόσο δεν λαμβάνουμε πάντα τις ίδιες προφυλάξεις κατά των εικονικών εγκλημάτων στον διαδικτυακό κόσμο.

Ενώ εγκλήματα όπως η διάρρηξη και η επίθεση είναι κάτι που μπορούμε να δούμε, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο είναι σε μεγάλο βαθμό αόρατο, οδηγώντας πολλούς ανθρώπους να υποτιμήσουν την πολύ πραγματική του ζημιά - ή την πιθανότητα να γίνει θύμα. Αλλά τα αποτελέσματα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο μπορεί να είναι εξίσου καταστροφικά με τα σωματικά εγκλήματα, με έναν αριθμό πιθανών κινδύνων που κρύβονται στο διαδίκτυο.

Επίσης, τα θύματα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο δεν συνειδητοποιούν πάντοτε ότι πρέπει να αναφέρουν αυτά τα εγκλήματα στην αστυνομία με τον ίδιο τρόπο που, εάν, για παράδειγμα, το σπίτι τους ληστεύτηκε, καθώς δεν μαρτυρούν πραγματικά την κλοπή ή τον ένοχο.

#OnlineCrimeIsRealCrime

Μέσω μιας νέας εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κοινού που ξεκίνησε σήμερα, η INTERPOL στέλνει το μήνυμα ότι #OnlineCrimeIsRealCrime και πρέπει να θεωρείται με την ίδια σοβαρότητα με οποιοδήποτε άλλο είδος εγκλήματος. Η εκστρατεία θα ενημερώσει το κοινό σχετικά με τις κορυφαίες απειλές στον κυβερνοχώρο και πώς να τα εντοπίσει, και θα παρέχει γενικές συμβουλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο να γίνει θύμα.

Κάθε μία από τις επόμενες έξι εβδομάδες θα αφιερωθεί σε ένα συγκεκριμένο διαδικτυακό έγκλημα, χρησιμοποιώντας τα κανάλια κοινωνικών μέσων της INTERPOL για να μοιραστούν τα βασικά μηνύματα μέσω αναρτήσεων, γραφικών και βίντεο. Τα ακόλουθα διαδικτυακά εγκλήματα, τα οποία έχουν αναγνωριστεί ως οι βασικές παγκόσμιες απειλές, θα καλυφθούν:

  • Ηλεκτρονικό ψάρεμα (Phishing)
  • Απαίτηση χρημάτων με απειλές αποκλεισμού πρόσβασης στα δεδομένα των χρηστών (Ransomware)
  • Απαίτηση χρημάτων με απειλές αποκάλυψης εικόνων/βιντεο σεξουαλικού περιεχομένου (Sextortion)
  • Εθισμό στα κρυπτονομίσματα (Cryptojacking)
  • Παραβίαση επιχειρηματικών λογαριασμών email (Business Email Compromise (BEC) fraud)
  • Διαδικτυακά εγκλήματα κατά παιδιών (Online crimes against children).

Οι γενικές συμβουλές για την υγιεινή στον κυβερνοχώρο θα ενσωματωθούν σε όλη την εκστρατεία, προσφέροντας απλές, πρακτικές συμβουλές για την προστασία του εαυτού σας, των συσκευών και των διαδικτυακών λογαριασμών από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.

«Ακόμα και το πιο έμπειρο  άτομο στο Διαδίκτυο μπορεί να πέσει θύμα από τα κόλπα ενός εγκληματία στον κυβερνοχώρο, οπότε είναι σημαντικό όλοι να ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την πλοήγηση στον εικονικό κόσμο», δήλωσε ο Craig Jones, Διευθυντής του Ιντερπόλ για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

«Αλλά ίσως το πιο σημαντικό μήνυμα όλων: το διαδικτυακό έγκλημα είναι το πραγματικό έγκλημα, οπότε αν γίνετε θύμα, αναφέρετέ το στην αστυνομία αμέσως όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε άλλο έγκλημα», κατέληξε.

Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης διεξάγεται υπό την αιγίδα του έργου ανάπτυξης ικανοτήτων της INTERPOL Cyber Americas II, με εξειδίκευση που παρέχεται από το πρόγραμμα Cybercrime της INTERPOL. Το έργο Cyber Americas, που ξεκίνησε το 2018, χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Καναδά και στοχεύει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων καταπολέμησης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο σε 35 δικαιούχους χώρες στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική μέσω εξειδικευμένης εκπαίδευσης για πρωτοβουλίες επιβολής του νόμου και πρόληψης.

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε ολόκληρη την περιοχή της Αμερικής και σε όλο τον κόσμο, καθώς και βασικές εταιρείες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, θα μοιραστούν τα μηνύματα της εκστρατείας χρησιμοποιώντας το hashtag #OnlineCrimeIsRealCrime για να προσεγγίσουν το ευρύτερο δυνατό κοινό.