Παγκόσμια συντονισμένη επιχείρηση της Ευρωπόλ εντοπίζει 18 παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

Νέα μεγάλη επιτυχία της Europol είδε το φώς της δημοσιότητας σχετικά με κυκλώματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών με την συνδρομή και της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Συνολικά 18 παιδιά ταυτοποιήθηκαν σε προκαταρκτικό στάδιο και δύο δράστες συνελήφθησαν ως αποτέλεσμα της 10ης έκδοσης της Ομάδας Εργασίας για την Ταυτοποίηση Θυμάτων (VIDTF) της Ευρωπόλ. Εννέα από αυτά τα νεαρά θύματα έχουν ήδη διασωθεί από τις αρμόδιες αρχές, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την προστασία των υπόλοιπων.

Το VIDTF είναι μια πρωτοβουλία της Europol που φέτος συγκέντρωσε ειδικούς από 26 χώρες και συνεργαζόμενες υπηρεσίες για να εντοπίσουν θύματα και δράστες που απεικονίζονται σε υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Μεταξύ 25 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου 2021, αυτοί οι ειδικοί εξέτασαν διεξοδικά περίπου 580 σετ εικόνων και αρχείων βίντεο που απεικονίζουν άγνωστα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, μερικά μόλις λίγων ημερών. Οι ειδικοί είχαν την πλήρη υποστήριξη από ομάδα με ειδικούς της Europol και αναλυτές πληροφοριών στον τομέα της καταπολέμησης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών.

Εκτός από τα 18 παιδιά που ταυτόποιήθηκαν, αναγνωρίστηκαν και ως πιθανός χώρος παραγωγής 211 τοποθεσίες, για τις οποίες στάλησαν από την Europol αντίστοιχα πακέτα πληροφοριών στις σχετικές χώρες για περαιτέρω έρευνες.

Στο 10ο VIDTF συμμετείχαν αξιωματικοί από Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδά, Κροατία, Κύπρο, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία, Μάλτα, Μολδαβία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακική Δημοκρατία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουκρανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Europol και την INTERPOL.

Συνδυασμός προσπαθειών για τη διάσωση παιδιών

Από το 2014, η Europol συγκεντρώνει ειδικούς για την αναγνώριση θυμάτων από όλο τον κόσμο σε τακτική βάση, προκειμένου να επικεντρωθεί σε ανεξιχνίαστες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Το VIDTF είναι η μεγαλύτερη επαναλαμβανόμενη επιχείρηση του είδους του στον κόσμο και έχει εμπνεύσει μια σειρά από παρόμοιες πρωτοβουλίες σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, όπως στην Ιταλία και την Αυστραλία.

Τώρα στη 10η επανάληψη του, το VIDTF έχει αποφέρει τα ακόλουθα αποτελέσματα από τότε που συγκλήθηκε για πρώτη φορά:

  • 290 ειδικοί από περισσότερες από 35 χώρες έχουν λάβει μέρος σε αυτήν την επιχειρησιακή δραστηριότητα.
  • Μια πιθανή χώρα παραγωγής εντοπίστηκε σε 1726 περιπτώσεις.
  • Πάνω από 533 παιδιά έχουν προστατευθεί και 182 παραβάτες συνελήφθησαν ως αποτέλεσμα των επιχειρήσεων VIDTF.

Η εκτελεστική διευθύντρια της Europol, Catherine de Bolle, δήλωσε: «Η αλλαγή των παγκόσμιων συνθηκών τις τελευταίες δεκαετίες έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι κακοποιοί παιδιών διαπράττουν τα εγκλήματά τους και κρύβουν τα ίχνη τους. Αποτελέσματα όπως αυτά από το VIDTF δείχνουν ότι οι αρχές επιβολής του νόμου συμβαδίζουν με αυτές τις αλλαγές και έχουν δημιουργήσει ένα τρομερό ενιαίο μέτωπο ενάντια σε αυτό το είδος εγκλήματος. Αυτό επιβεβαιώνεται από την υποστήριξη του κοινού μέσω της πρωτοβουλίας Trace An Object, και όλοι μαζί μπορούμε να σώσουμε περισσότερα παιδιά και βρέφη από την κακοποίηση και τη σεξουαλική εκμετάλλευση»

Δημόσια έκκληση για βοήθεια

Μπορείτε να μας βοηθήσετε να προσδιορίσουμε την προέλευση ορισμένων αντικειμένων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Trace An Object της Europol. Μέρη εικόνων που προέρχονται από ανεξιχνίαστες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών δημοσιοποιούνται τακτικά, με την ελπίδα ότι κάποιος θα αναγνωρίσει μια λεπτομέρεια που θα βοηθήσει στον περιορισμό της τοποθεσίας του θύματος.

Έχουν ήδη σταλεί πέραν των 27.000 πληροφορίων στην Ευρωπόλ, οι οποίες αφού αξιολογήθηκαν, οδήγησαν στον εντοπισμό 23 παιδιών και στη δίωξη 5 παραβατών.

Η Europol δημοσιεύει σήμερα ένα νέο σύνολο εικόνων με την ελπίδα ότι αυτές μπορούν να εντοπιστούν από το ευρύ κοινό.

Προβολή των νέων εικόνων Trace an Object.