Πώς να εντοπίσετε ψεύτικες αγγελίες εργασίας

Ενώ αυτός ο οδηγός εστιάζει σε ψεύτικες αγγελίες εργασίας που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων για εργασιακή εκμετάλλευση, αποτελούν επίσης έναν τρόπο λειτουργίας που χρησιμοποιείται από απατεώνες στον κυβερνοχώρο για να κλέψουν χρήματα ή την ταυτότητα ενός θύματος

Τι είναι οι απατηλές αγγελίες εργασίας;

Οι απατηλές αγγελίες εργασίας είναι ένα ύπουλο σχέδιο όπου οι απατεώνες δημοσιεύουν θέσεις εργασίας για να προσελκύσουν ανυποψίαστους αναζητούντες εργασίας σε καταστάσεις εκμετάλλευσης. Αυτό το πετυχαίνουν δημοσιεύοντας ελκυστικές αγγελίες εργασίας από εταιρίες-φαντάσματα ή παραποιώντας τις συνθήκες εργασίας. Μόλις οι αναζητούντες εργασίας φτάσουν στον χώρο εργασίας, διαπιστώνουν ότι πρόκειται για εντελώς διαφορετική εργασία ή εργάζονται υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες από αυτές που αναφέρονταν στην αγγελία.

Ποιοι είναι οι στόχοι;

Οι απατηλές αγγελίες εργασίας συνήθως στοχεύουν άτομα σε ευάλωτη οικονομική κατάσταση που αναζητούν ευκαιρίες για να βελτιώσουν την οικονομική τους ζωή. Συχνά, οι αγγελίες αφορούν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, απομονώνοντας περαιτέρω τα θύματα από πιθανά δίκτυα υποστήριξης.

Δημοσίευση

Οι αγγελίες δημοσιεύονται σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας ή άλλες ψηφιακές πλατφόρμες, με υποσχέσεις για υψηλούς μισθούς, ελκυστικά ωράρια εργασίας, καλό εργασιακό περιβάλλον και άλλα οφέλη.

Πρόσληψη

Οι "προσλήπτες" επικοινωνούν με τους υποψήφιους μέσω εφαρμογών επικοινωνίας ή κλειστών ομάδων συνομιλίας, όπως Telegram, WhatsApp, Viber κ.λπ. Συχνά, οι δράστες εμφανίζονται ως εκπρόσωποι μιας νόμιμης εταιρείας.

Εκμετάλλευση

Μόλις οι αναζητούντες εργασία φτάσουν στον χώρο εργασίας, διαπιστώνουν ότι η εργασία δεν ανταποκρίνεται στην αγγελία. Μερικές φορές, ο "εργοδότης" μπορεί επίσης να κατασχέσει ταυτότητες ή διαβατήρια, ή να εμποδίσει την πρόσβαση στα οικονομικά τους, για να κάνει το θύμα να νιώσει παγιδευμένο στην κατάσταση.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε;

Όταν αναζητάτε εργασία, να είστε προσεκτικοί με αγγελίες που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές - συνήθως είναι.

Πάρτε τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

  • Ελέγξτε το ιστορικό της εταιρείας για να βεβαιωθείτε ότι είναι νόμιμος φορέας και δεν έχει αναφορές για παραβίαση των εργασιακών κανονισμών.
  • Ελέγξτε το ιστορικό του φερόμενου ως προσλήπτη ή διευθυντή της εταιρείας.
  • Εξετάστε κριτικά τις λεπτομέρειες και τις συνθήκες της αγγελίας εργασίας. Είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές; Για παράδειγμα, είναι ρεαλιστικοί οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας που υπόσχεται η αγγελία; Ανταποκρίνονται στις επικρατούσες απολαβές στην αγορά;
  • Ψάξτε για προφανή γραμματικά και ορθογραφικά λάθη στην αγγελία εργασίας.

Τι να κάνετε εάν εσείς ή κάποιος γνωστός σας πέσει θύμα;

Εάν έχετε πέσει θύμα εκμετάλλευσης εργασίας ή υποψιάζεστε ότι κάποιος γνωστός σας έχει πέσει θύμα, επικοινωνήστε με την εθνική σας γραμμή κατά της εμπορίας ανθρώπων ή με την εθνική αστυνομική αρχή για να αναφέρετε την κατάσταση.

https://www.europol.europa.eu/operations-services-and-innovation/public-awareness-and-prevention-guides/how-to-spot-fake-job-adverts