Εισαγωγή
Ως γονείς και φροντιστές μικρών παιδιών, η διαδικτυακή ασφάλεια ξεκινά από εσάς.
Τα μικρά παιδιά χρησιμοποιούν συχνά ψηφιακές συσκευές από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Παίζουν παιχνίδια συνδεδεμένα online , πατούν και σύρουν οθόνες αφής, επιλέγουν προγράμματα για παρακολούθηση σε υπηρεσίες ροής, παίζουν παιχνίδια, συμμετέχουν σε βιντεοκλήσεις και μοιράζονται φωτογραφίες με την οικογένεια και τους φίλους τους.
Η σύνδεση στο διαδίκτυο μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τα μικρά παιδιά. Τους δίνει ευκαιρίες να εξερευνήσουν τη δημιουργικότητά τους, να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, να λύσουν προβλήματα, να σκεφτούν κριτικά και να οικοδομήσουν σχέσεις.
Ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες, τα παιδιά παρακολουθούν τους ενήλικες στη ζωή τους και μαθαίνουν για τη χρήση της τεχνολογίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να δώσετε ένα θετικό παράδειγμα διαμορφώνοντας καλές συνήθειες.
Οι γονείς και οι φροντιστές πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι ενδέχεται να υπάρχουν κίνδυνοι για τα μικρά παιδιά όταν χρησιμοποιούν συνδεδεμένες συσκευές. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι κινδύνου που πρέπει να σκεφτείτε.
Κίνδυνοι επαφής
Το παιδί σας μπορεί να μιλήσει ή να παίξει στο διαδίκτυο με κάποιον που δεν ξέρει. Επίσης, τα δεδομένα τους μπορεί να συλλέγονται ενώ είναι συνδεδεμένα, αποκαλύπτοντας προσωπικά στοιχεία όπως το όνομα, την ηλικία και την τοποθεσία τους.
Κίνδυνοι διαγωγής και συμπεριφοράς
Οι φωτογραφίες, τα βίντεο ή οι ιστορίες που μοιράζεστε για το παιδί σας τώρα στα κοινωνικά μέσα μπορούν να συμβάλουν στο μόνιμο «ψηφιακό αποτύπωμα» του παιδιού σας. Αργότερα στη ζωή τους μπορεί αυτά να προτιμούν να μην ήταν δημόσια. Το παιδί σας μπορεί επίσης να αρχίσει να βιώνει ή να εμφανίζει αρνητικές συμπεριφορές εάν μείνει μόνο του στο διαδίκτυο ή δεν υποστηρίζεται για να αναπτύξει καλές διαδικτυακές δεξιότητες.
Κίνδυνοι περιεχομένου
Το παιδί σας μπορεί να παρακολουθήσει παραστάσεις κακής ποιότητας ή να παίξει παιχνίδια ακατάλληλα για την ηλικία του. Επίσης, ενδέχεται να βλέπουν κατά λάθος ακατάλληλο για ηλικία περιεχόμενο, όπως βία ή πορνογραφία.
Ρυθμίστε τις συσκευές με ασφάλεια
Προτού τα μικρά παιδιά αρχίσουν να εξερευνούν στο διαδίκτυο, είναι σημαντικό να ενεργοποιήσετε τις λειτουργίες ασφαλείας, τα φίλτρα και τους γονικούς ελέγχους σε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούν. Κανένας γονικός έλεγχος ή ασφαλές φίλτρο αναζήτησης δεν είναι 100% αποτελεσματικό - η βοήθεια στο παιδί σας να δημιουργήσει καλές συνήθειες ασφάλειας στο διαδίκτυο είναι εξίσου σημαντική.
Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για τη ρύθμιση συσκευών, ώστε τα παιδιά να μπορούν να τις χρησιμοποιούν με ασφάλεια.
- Προστατεύστε με κωδικό πρόσβασης συσκευές με κωδικό που μόνο εσείς γνωρίζετε. Η αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων ή προσώπου είναι χρήσιμη εάν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας επεξεργάζεται τον κωδικό σας. Είναι σημαντικό να έχετε άμεση πρόσβαση σε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιεί το παιδί σας και να μπορεί να επιβλέπει την πρόσβασή του.
- Χρησιμοποιήστε τους γονικούς ελέγχους για την επίβλεψη και τον περιορισμό όσων βλέπει και κάνει το παιδί σας στο διαδίκτυο. Μπορείτε: να αποκλείσετε την πρόσβαση σε συγκεκριμένους ιστότοπους, εφαρμογές ή λειτουργίες (για παράδειγμα, η κάμερα της συσκευής ή οι εφαρμογές αγορών με αποθηκευμένα στοιχεία πιστωτικής κάρτας) να φιλτράρετε ακατάλληλο περιεχόμενο που δείχνει ενήλικες ή σεξουαλική συμπεριφορά ή προωθεί βία, αυτοτραυματισμό, διατροφικές διαταραχές, χρήση ναρκωτικών, ο ρατσισμός ή η τρομοκρατία επιβλέπουν τη χρήση συνδεδεμένων συσκευών ή εφαρμογών του παιδιού σας ελέγχοντας αναφορές σχετικά με το περιεχόμενο στο οποίο έχουν πρόσβαση και τους ιστότοπους που επισκέπτονται, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας και του χρόνου.
- Δημιουργήστε κοινόχρηστους λογαριασμούς εάν πολλά μέλη της οικογένειάς σας μοιράζονται μια συσκευή, μια εφαρμογή ή μια υπηρεσία. Με αυτόν τον τρόπο, ενδέχεται να μπορείτε να αλλάξετε τα φίλτρα ή τις ρυθμίσεις απορρήτου ώστε να ταιριάζουν στην ηλικία και τις δεξιότητες κάθε χρήστη.
- Ενεργοποιήστε την «ασφαλή αναζήτηση» σε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης και συσκευή που χρησιμοποιεί το παιδί σας, για να φιλτράρετε ακατάλληλο περιεχόμενο. Υπάρχουν πολλές μηχανές αναζήτησης φιλικές προς τα παιδιά, όπως η Ασφαλής Αναζήτηση Google και το Kiddle.
- Χρησιμοποιήστε λογισμικό χρόνου οθόνης (screen time monitors) για να ορίσετε χρονικά όρια που αποκλείουν την πρόσβαση του παιδιού σας σε μια συσκευή, μια εφαρμογή ή μια διαδικτυακή υπηρεσία μετά από μια καθορισμένη περίοδο. Αυτό μπορεί να είναι στη συσκευή (οι συσκευές Apple και Android περιλαμβάνουν οθόνες χρόνου οθόνης ως μέρος των λειτουργικών τους συστημάτων) ή μπορεί να είναι εφαρμογή ή λογισμικό τρίτου μέρους.
- Ρυθμίστε σελιδοδείκτες (Bookmarks) στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού για το παιδί σας και βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει αυτούς τους ιστότοπους στους οποίους επιτρέπεται να χρησιμοποιεί. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου να ανοίξουν ακατάλληλους ιστότοπους και περιεχόμενο.
- Ρυθμίστε ένα φάκελο σε κοινόχρηστες συσκευές που περιλαμβάνει τις εφαρμογές ή τα προγράμματα που επιτρέπεται να χρησιμοποιεί το παιδί σας.
- Ενεργοποιήστε τη «λειτουργία αεροπλάνου» ή τη «λειτουργία πτήσης» σε μια κινητή συσκευή για να περιορίσετε την πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες ή να απενεργοποιήσετε τη σύνδεση δεδομένων.
Αναλυτικοί οδηγοί
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφαλή εγκατάσταση συσκευών, μεταβείτε στον ιστότοπο του eSafety.
Δείξτε πώς να εξερευνήσετε με ασφάλεια
Είναι σημαντικό για τους γονείς και τους φροντιστές να διαμορφώσουν ασφαλείς, θετικές διαδικτυακές συνήθειες. Αυτό σημαίνει να δώσετε ένα καλό παράδειγμα, έτσι ώστε το παιδί σας να βλέπει πώς πρέπει να χρησιμοποιεί ψηφιακές τεχνολογίες.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά να εξερευνήσουν με ασφάλεια.
- Βεβαιωθείτε ότι οι γονικοί έλεγχοι και τα φίλτρα είναι ενεργά σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί ένα παιδί.
- Διατηρήστε τις ψηφιακές τεχνολογίες σε κοινόχρηστους οικογενειακούς χώρους. Οι συσκευές δεν πρέπει να επιτρέπονται στα υπνοδωμάτια.
- Εξερευνήστε μαζί δραστηριότητες. Καθίστε με το παιδί σας και παίξτε μαζί, ειδικά για όλα τα νέα παιχνίδια, εφαρμογές, ιστότοπους και προγράμματα.
- Κάντε ερωτήσεις όπως «Αναρωτιέμαι τι θα συμβεί όταν πατήσουμε εδώ;» και περιγράψτε τι σκέφτεστε και κάνετε.
- Εξασκηθείτε να κάνετε εναλλαγές με το παιδί σας για να βοηθήσετε στη δημιουργία καλών συνηθειών και να το προετοιμάσετε για χρήση συσκευών με άλλους.
- Επιβλέψτε τις δραστηριότητες όταν το παιδί σας παίζει με οικεία παιχνίδια ή περιεχόμενο. Το παιδί σας μπορεί να κρατήσει τη συσκευή, αλλά βεβαιωθείτε ότι εξακολουθείτε να βλέπετε την οθόνη ανά πάσα στιγμή. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας πει για το τι συμβαίνει, ώστε να μπορείτε να παραμείνετε εμπλεκόμενοι.
- Ελέγχετε τακτικά με το παιδί σας εάν χρησιμοποιεί μόνο του μια συσκευή. Οι ανεξάρτητες δραστηριότητες πρέπει να περιλαμβάνουν μόνο παιχνίδια, εφαρμογές, ιστότοπους και προγράμματα που γνωρίζετε εσείς και το παιδί σας. Θα πρέπει να είστε ακόμα κοντά στο ίδιο δωμάτιο.
- Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι μπορεί να έρθει σε εσάς εάν δεν είναι σίγουρος για οτιδήποτε ή εάν δει ή βιώσει κάτι που τους κάνει να νιώθουν άβολα ή ανασφαλή.
- Επικεντρωθείτε στην υγεία και την ευεξία εξισορροπώντας τις «καθιστές» διαδικτυακές δραστηριότητες με τις «ενεργές» διαδικτυακές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν οθόνες για να μαθαίνουν χορούς, να εξασκούν γιόγκα και να τραγουδούν και να μετακινούνται μαζί με τραγούδια - μπορούν ακόμη και να χρησιμοποιούν συσκευές για να δημιουργήσουν τα δικά τους παιχνίδια ή δραστηριότητες.
- Διατηρήστε τον χρόνο ύπνου ξεχωριστό από τον χρόνο οθόνης. Είναι καλύτερο να απομακρύνετε τις ψηφιακές συσκευές μια ώρα πριν τα παιδιά (και οι ενήλικες) κοιμηθούν, ώστε να μπορούν να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν χωρίς να αποσπάται η προσοχή.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε φορά που παίρνετε ένα τηλέφωνο ή άλλη συσκευή και εστιάζετε σε αυτό, το παιδί σας παρακολουθεί και μαθαίνει από εσάς. Ακόμη και πολύ μικρά μωρά γνωρίζουν τις οθόνες και το χρόνο και την προσοχή που τους δίνουν οι γονείς τους. Η απόδειξη ότι μπορείτε να βάλετε τη συσκευή σας και να επικεντρωθείτε στο παιδί σας δίνει ένα σημαντικό παράδειγμα - σε οποιαδήποτε ηλικία.
Διαχείριση χρόνου οθόνης
Ακούμε συχνά ότι ο υπερβολικός χρόνος οθόνης είναι κακός για τα παιδιά. Αλλά πόσο είναι «πάρα πολύ»; Αυτό εξαρτάται από τον τύπο του περιεχομένου που παρακολουθούν και από τα πράγματα που κάνουν στο διαδίκτυο.
Οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες για δημιουργικότητα, επίλυση προβλημάτων και μάθηση - αυτές είναι καλές πρακτικές οθόνης. Σκεφτείτε τόσο τις πρακτικές οθόνης όσο και τον χρόνο της οθόνης όταν αποφασίζετε τι είναι καλύτερο για το παιδί σας.
Είναι καλή ιδέα να υποστηρίξετε τις δεξιότητες αυτορρύθμισης του παιδιού σας, ώστε να μάθουν να διαχειρίζονται το χρόνο τους στο διαδίκτυο. Μπορείτε να το κάνετε αυτό βοηθώντας τους να μεταβούν από μια δραστηριότητα που χρησιμοποιεί μια οθόνη σε μια χωρίς οθόνη.
Όταν τα παιδιά είναι έτοιμα να φτιάξουν και να ακολουθήσουν κανόνες (συνήθως περίπου στην ηλικία των 3 ετών) μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία οικογενειακών κανόνων για τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών. Οι κανόνες πρέπει να περιλαμβάνουν τον τρόπο με τον οποίο η οικογένειά σας διαχειρίζεται το χρόνο σε συσκευές.
Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την εξισορρόπηση του χρόνου οθόνης και των πρακτικών οθόνης.
- Προτού το παιδί σας αρχίσει να παίζει ή να παρακολουθεί, μιλήστε για το χρόνο που μπορεί να αφιερώσει στη συσκευή. Αυτό τους βοηθά να καταλάβουν ότι θα υπάρξει χρόνος για να βάλει τη συσκευή μακριά και να κάνει κάτι διαφορετικό. Δεν χρειάζεται να έχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να είναι «όταν τελειώσει αυτή η παράσταση».
- Χρησιμοποιήστε ένα χρονοδιακόπτη για να ορίσετε την ώρα που το παιδί σας μπορεί να βρίσκεται σε μια συσκευή. Τα παιδιά αγαπούν να είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση του χρονοδιακόπτη. Μπορεί να συμβάλει στην αποθάρρυνση του θυμού όταν τελειώνει ο χρόνος της οθόνης. Αλλά θυμηθείτε ότι τα οργή είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης ενός παιδιού σε αυτήν την ηλικία.
- Χρησιμοποιήστε τα στοιχεία ελέγχου της συσκευής για να περιορίσετε ή να αποκλείσετε την πρόσβαση μετά από μια καθορισμένη ώρα. Αυτή είναι μια χρήσιμη στρατηγική για μικρά παιδιά, επειδή βλέπουν τη συσκευή να απενεργοποιείται, όχι να σταματάτε τη διασκέδαση τους.
- Βοηθήστε το να μεταβεί σε μια άλλη δραστηριότητα - καθίστε με το παιδί σας για τα τελευταία πέντε λεπτά του χρόνου της οθόνης του και κάντε ερωτήσεις σχετικά με το τι παρακολουθούν ή κάνουν. Μιλήστε για το τι θα κάνουν στη συνέχεια.
- Συμφωνήστε για ώρες χωρίς συσκευή - ως οικογένεια, μιλήστε για στιγμές που όλοι πρέπει να βάλουν τις συσκευές τους, όπως όταν τρώτε μαζί γεύματα.
- Απενεργοποιήστε τις συσκευές μία ώρα πριν τον ύπνο - αυτό θα διασφαλίσει ότι το παιδί σας θα έχει τον καλύτερο ύπνο.
Σημάδια υπερβολικού χρόνου στο διαδίκτυο
Εάν δεν είστε βέβαιοι για το πόσο πολύ είναι ο χρόνος της οθόνης, οι αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού σας μπορεί να είναι μια καλή ένδειξη. Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:
- κούραση
- είναι πολύ θυμωμένος ή κλάμα όταν τους ζητείται να κάνουν ένα διάλειμμα από τις συσκευές
- να μην τρώτε όπως συνήθως
- δεν κοιμάσαι καλά
- αποσύρονται από τους φίλους και την οικογένειά τους.
Εάν παρατηρήσετε αυτά τα ζητήματα, προσπαθήστε να μειώσετε το χρόνο του παιδιού σας στο διαδίκτυο. Ή επικοινωνήστε στο Διαδίκτυο ή τηλεφωνήστε τους συμβούλους ή καλέστε τον τοπικό γιατρό σας για συμβουλές.
Βρείτε καλό περιεχόμενο
Η επιλογή περιεχομένου καλής ποιότητας για να παρακολουθήσει το παιδί σας και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για να κάνει μπορεί να διαμορφώσει τις μελλοντικές διαδικτυακές επιλογές του.
Να θυμάστε ότι πολλές διαδικτυακές υπηρεσίες ροής χρησιμοποιούν αλγόριθμους που ανταποκρίνονται στις επιλογές μας, εξυπηρετώντας περισσότερο από το περιεχόμενο που μας αρέσει. Αυτό σημαίνει ότι εάν το παιδί σας αφιερώνει πολύ χρόνο βλέποντας μόνο έναν τύπο προγράμματος ή παίζοντας το ίδιο παιχνίδι, ίσως θελήσετε να προσθέσετε περισσότερη ποικιλία.
Το περιεχόμενο "καλής ποιότητας" σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά άτομα, οπότε αποφασίστε τι είναι σημαντικό για εσάς και την οικογένειά σας.
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει καλές επιλογές μιλώντας μαζί του για το τι τους αρέσει και τι άλλο μπορεί να απολαύσει - μπορείτε να προσθέσετε περισσότερες προτάσεις στους σελιδοδείκτες ή το φάκελό του. Θα μπορούσατε να δείξετε στο παιδί σας πώς να επιλέξει διαφορετικό περιεχόμενο ή να το βοηθήσει να πληκτρολογήσει διαφορετικούς όρους αναζήτησης.
Τι να ψάξω
Αυτά είναι μερικά σημάδια καλής ποιότητας εκπομπών, παιχνιδιών και εφαρμογών:
- Δείχνουν σε ανθρώπους ή χαρακτήρες που είναι καλοί και φιλικοί.
- Βοηθούν τα παιδιά να μάθουν για ήχους, αριθμούς και γράμματα.
- Ενθαρρύνουν τα παιδιά να δημιουργούν και να εξερευνούν, αντί να βλέπουν απλώς.
- Ενθαρρύνουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν μια ποικιλία ενεργειών αντί να επαναλαμβάνουν τις ενέργειες.
- Περιλαμβάνουν μια ισορροπία γυναικείων και ανδρικών χαρακτήρων και ανθρώπων από άλλες χώρες και πολιτισμούς.
Πού να ελέγξετε για καλό περιεχόμενο
Οι ταινίες και τα διαδικτυακά παιχνίδια έχουν συχνά βαθμολογία ηλικίας για να δείξουν εάν το περιεχόμενο είναι κατάλληλο για μικρά παιδιά. Το Common Sense Media παρέχει κριτικές για εφαρμογές, παιχνίδια, ιστότοπους, ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές, διαδικτυακά κανάλια και υπηρεσίες ροής βάσει ηλικίας.
Το Better Internet for Kids (BIK) έχει αναπτύξει έναν διαδικτυακό οδηγό που παρέχει πληροφορίες σχετικά με μερικές από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές, ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και άλλες πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται συνήθως από παιδιά, νέους και ενήλικες σήμερα.
Καλές ιστοσελίδες περιεχομένου
Μπορείτε να βρείτε καλό περιεχόμενο για μικρά παιδιά σε αυτούς τους παρόχους:
ABC Kids
CBeebies
PBS Kids
Sesame street
Bluey on Disney+
Μιλήστε για την ασφάλεια στο διαδίκτυο νωρίς
Η συζήτηση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο από πολύ μικρή ηλικία ενθαρρύνει τις συνήθειες που θα βοηθήσουν το παιδί σας καθώς εξερευνά, μαθαίνει, δημιουργεί και συνδέεται με άλλους στο διαδίκτυο.
Μπορείτε να ξεκινήσετε μιλώντας για το τι κάνετε στην οθόνη σας καθώς αναζητάτε μια διεύθυνση, στέλνετε ένα κείμενο ή δημοσιεύετε μια φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει ερωτήσεις και να το βοηθήσει να καταλάβει τι κάνετε και γιατί.
Αυτά τα τέσσερα βασικά μηνύματα θα βοηθήσουν τα παιδιά να συσχετίσουν τη διαδικτυακή συμπεριφορά και πρακτικές με πραγματικές εμπειρίες.
1) Να είστε ασφαλείς
- Συζητήστε για το πώς οι τεχνολογίες και οι συσκευές μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους, και αυτό είναι που τις καθιστά χρήσιμες. Μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος για άγνωστα άτομα να επικοινωνήσουν μαζί τους, οπότε θα πρέπει να μιλούν και να μοιράζονται μόνο με άτομα που γνωρίζουν.
- Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ποια είναι τα «προσωπικά στοιχεία» του: το πλήρες όνομά του, την ημερομηνία γέννησης, τη διεύθυνση. Συζητήστε γιατί δεν πρέπει να μοιράζονται αυτές τις πληροφορίες με όλους.
2) Να είσαι ευγενικός
- Δείξτε πώς να είστε ευγενικοί και σεβαστοί στο Διαδίκτυο. Όταν τα παιδιά είναι μωρά, μπορείτε να διαμορφώσετε ευγενική επικοινωνία μέσω διαδικτύου και εκτός σύνδεσης, όπως λέγοντας "παρακαλώ", "ευχαριστώ", "γεια" και "αντίο". Καθώς μεγαλώνουν, προτρέψτε και επαινέστε την καλή συμπεριφορά και ενημερώστε τους ότι είστε εκεί για να βοηθήσετε εάν κάποιος τους κάνει κακό στο διαδίκτυο.
- Όταν είναι δυνατό, ρωτήστε το παιδί σας εάν θα ήθελε να είναι σε μια φωτογραφία πριν από τη λήψη. Προσπαθήστε να κάνετε το ίδιο προτού μοιραστείτε μια φωτογραφία ή βίντεο ή γράψτε κάτι σχετικά με αυτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι σημαντικό να διαμορφώσετε τη συγκατάθεση και τις σεβαστές πρακτικές ανταλλαγής δεδομένων από μικρή ηλικία.
3) Ζητήσετε βοήθεια
- Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει να ζητά άδεια για τη χρήση μιας συσκευής. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε χρησιμοποιούν συσκευές, ώστε να μπορείτε να τις εποπτεύετε κατάλληλα.
- Μιλήστε στο παιδί σας για το τι μπορεί να κάνει αν δει ή ακούσει κάτι σε μια συσκευή που το κάνει να αισθάνονται λυπημένοι, φοβισμένοι ή ανήσυχοι.
- Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν ότι δεν θα είστε θυμωμένοι αν σας ζητήσουν βοήθεια για οτιδήποτε στο διαδίκτυο.
- Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει τους άλλους αξιόπιστους ενήλικες στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί για βοήθεια σχετικά με οτιδήποτε στο διαδίκτυο.
4) Κάντε καλές επιλογές
- Αφιερώστε χρόνο για να παίξετε μαζί με συσκευές και κάντε ερωτήσεις που βοηθούν το παιδί σας να σκεφτεί τι είναι καλό και κακό στο περιεχόμενο που παρακολουθεί και στα παιχνίδια που παίζει.
- Δημιουργήστε μαζί καλές συνήθειες. Δημιουργήστε οικογενειακούς κανόνες για τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας και τη διαχείριση του χρόνου στο διαδίκτυο.
- Χρησιμοποιήστε το Family Online Safety Plan στο τέλος αυτού του βιβλιαρίου και τη δραστηριότητα Story Puzzles για να συνεχίσετε να μιλάτε με το παιδί σας σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
Χρησιμοποιήστε ένα οικογενειακό διαδικτυακό σχέδιο ασφάλειας
Χρειάζεται μια ολόκληρη οικογένεια για να είναι ασφαλής στο διαδίκτυο. Ένα οικογενειακό διαδικτυακό σχέδιο ασφάλειας είναι ένα σύνολο κανόνων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται συσκευές στο σπίτι σας, όπως κινητά, tablet, υπολογιστές, τηλεοράσεις και κονσόλες παιχνιδιών. Καταγράφεται και συμφωνείται από όλα τα μέλη της οικογένειας.
Όταν τα παιδιά είναι έτοιμα να δημιουργήσουν και να ακολουθήσουν κανόνες (περίπου 3 ετών) μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία οικογενειακών κανόνων για τη χρήση συσκευών. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να γράψετε ένα οικογενειακό διαδικτυακό σχέδιο ασφάλειας. Μπορείτε να το διασκεδάσετε αποφασίζοντας τι θα συμπεριλάβετε ως οικογένεια και ζητώντας από το παιδί σας να σχεδιάσει φωτογραφίες των κανόνων.
Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει ή η οικογένειά σας αλλάζει, μπορείτε να ενημερώσετε τα ονόματα, να προσθέσετε νέες συσκευές ή να αλλάξετε τους κανόνες ανάλογα με την ηλικία του.
Με τον παρακάτω συνημμένο οδηγό, θα βρείτε ένα δείγμα ενότητας ενός οικογενειακού διαδικτυακού προγράμματος ασφαλείας, το οποίο έχει ήδη συμπληρωθεί. Μη διστάσετε να κατεβάσετε και να εφαρμόσετε αυτές τις σημαντικές οδηγίες στο καθημερινό οικογενειακό σας πρόγραμμα ασφάλειας.
Αυτό το φυλλάδιο παρέχει συμβουλές για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αυτούς τους κινδύνους και να υποστηρίξετε το παιδί σας να είναι ασφαλές στο διαδίκτυο. Η καθοδήγησή σας μπορεί να δώσει στο παιδί σας την αυτοπεποίθηση να είναι ασφαλές, να είναι ευγενικό, να ζητά βοήθεια όταν το χρειάζεται και να κάνει καλές επιλογές στο διαδίκτυο. Περισσότερες πληροφορίες και εκτεταμένοι πόροι της ΕΕ μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο Better Internet for Kids.
Παρακαλώ σημειώστε: αυτά τα υλικά έχουν δημιουργηθεί από τον Επίτροπο eSafety της Αυστραλίας για διεθνή χρήση. Το υλικό είναι επομένως γενικής φύσης. Το περιεχόμενο έχει προσαρμοστεί από την Europol για κοινό της ΕΕ. Διατίθεται υπό την προϋπόθεση ότι ούτε ο Επίτροπος eSafety ούτε η Europol ασχολούνται με την παροχή επαγγελματικών συμβουλών. Τόσο ο Επίτροπος eSafety όσο και η Europol δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για την ενημέρωση των χρηστών σχετικά με τυχόν ενημερώσεις του υλικού ή τυχόν σφάλματα στη μετάφραση. Ανατρέξτε στη διεύθυνση www.esafety.gov.au για τα πρωτότυπα υλικά.